Lasten koulunkäyntitilastot junnaavat paikallaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lasten koulunkäyntitilastot junnaavat paikallaan

Koulutuksen ulkopuolella on lähes saman verran lapsia kuin kymmenen vuotta sitten, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Syynä ovat muun muassa konfliktit.

Koulutyttöjä tilapäisessä koulussa Libanonissa

12-vuotiaat Alia ja Basma (nimet muutettu) opiskelivat vuonna 2014 Libanonissa tilapäisessä koulussa, joka on tarkoitettu Syyrian konfliktista kärsiville. Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0.

YK:n lastenrahasto Unicef on huolissaan lasten koulunkäyntiasteen hitaasta kehityksestä. Sen eilen julkaisemien tilastojen mukaan noin 11,5 prosenttia maailman kouluikäisistä lapsista ei käy koulua. Kymmenen vuotta sitten osuus oli lähes sama, 12,8 prosenttia.

Koulun ulkopuolella on nyt vain 12 miljoonaa lasta vähemmän kuin vuonna 2007.

Jymähtänyt kehitys johtuu järjestön mukaan köyhyydestä, pitkittyneistä konflikteista ja monimutkaisista humanitaarisista kriiseistä. Esimerkiksi konfliktien kurittamassa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa koulusta poissa on 16 miljoonaa lasta, yhtä paljon kuin kymmenen vuotta sitten.

”Koulujen ja opettajien määrän kasvattaminen väestönkasvun tahdissa ei riitä. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia ei saada kouluun jatkamalla samaan malliin, mikäli nämä lapset joutuvat jatkossakin elämään köyhyydessä, puutteessa ja turvattomassa ympäristössä”, sanoo järjestön kansainvälisen koulutusohjelman johtaja Jo Bourne tiedotteessa.

Heikoin tilanne on vuosia konfliktista kärsineessä Etelä-Sudanissa, jossa vain noin 30 prosenttia alakouluikäisistä lapsista käy koulua. Toisaalta esimerkiksi Etiopiassa alakoulua käyvien lasten määrä on kasvanut vuosikymmenessä 15 prosenttia.

Unicef kritisoi myös sitä, että kansainvälisestä hätäavusta vain muutama prosentti ohjataan koulutukseen. Samansuuntaista kritiikkiä on aiemmin esittänyt myös YK: kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco, jonka mukaan myös koulutuksen osuus kehitysyhteistyövaroista on laskenut.

”Oppiminen antaa kriiseistä kärsiville lapsille lyhytaikaista helpotusta, mutta on samalla myös sijoitus yhteisöjen tulevaisuuteen pitkällä aikavälillä. Meidän täytyy varmistaa suurempi ja ennustettavampi rahoitus koulutukseen vaikeasti ennustettavissa kriiseissä”, Bourne sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia